SAN FRANCISCO DE MOSTAZAL RESERVA MERLOT 2007

EYZAGUIRRE

SAN FRANCISCO DE MOSTAZAL MERLOT 2007
EYZAGUIRRE
COLCHAGUA VALLEY, CHILE

Odrůda: 85% Merlot, 15 % Cabernet Sauvignon

Historie: V polovině 17. stol. opustila rodina Eyzaguirre svůj domov ve Vizcaya, Španělsku a odešla do Chile. Zde osázel francouzskými podnožemi jejich syn Domingo Eyzaguirre II jedny z prvních vinic v daném regionu a v blízkosti osady, založené mnichy z přilehlého Františkánského kláštera, vybudoval Vino de Eyzaguirre. Aby ochránili plody své práce, rozhodli se mniši balit lahve vína do jutových sáčků. Tento nápad se ve vinařství uchytil a stal se tradicí, která přetrvává dodnes. Dnes jsou jejich vína, též díky skvělým místním podmínkám pro pěstování révy, známa svojí výjimečnou kvalitou.

Barva: Temně granátová.

Vůně: Svěžího červeného ovoce jako jsou švestky a třešně, doplněného o lehké, delikátní tóny vanilky a tabáku.

Chuť: Svěží, s vyzrálými měkkými taniny, navozujícími příjemnou, lehce nasládlou dochuť.

Zrání: 8-12 měsíců v nerezovém tanku, následně 6 měsíců na lahvi.

Snoubení s jídlem: Těstoviny, filet z mořského jazyka, kuře, krocan a vepřové maso.

Potenciál stárnutí: -

Ideální teplota podávání: 16 – 17°C

Analytika vína: Alkohol: 13.5%, Kyseliny: 5.08 g/L, pH: 3.48, Zbytkový cukr: 2.50 g/l

Pár slov o Merlotu:
Hrozen Merlotu lze rozeznat dle jeho řidší struktury a větších bobulí. Jejich barva má méně modročerných odstínů než Cabernet Sauvignon, mají tenčí slupku a méně taninů. Oproti Cabernetu dosahuje taktéž vyšší cukernatosti, s nižším obsahem kyseliny jablečné. Daří se mu na méně záhřevných půdách, nejlépe jílovitých s obsahem železa. Vinice raší dříve, což přináší riziko spálení mrazem a díky tenčí slupce je Merlot náchylný k zasažení plísní. Pokud je během doby kvetení špatné počasí, dochází často i ke sprchávání (opadu květů). Běžně Merlot dozrává cca. o dva týdny dříve, než Cabernet Sauvignon. Pro révu je důležitý stres ze sucha, nemá ráda přílišnou vlhkost, proto se doporučuje vinice vysazovat na dobře drenážovaných půdách, nejlépe na svazích. Redukce sklizně je nejdůležitějším krokem pro výrobu vysoce kvalitního vína.

Běžná cena: 311 Kč za láhev
Cena pro členy: 249 Kč za láhev

Můžete si objednat na members@clubdelvino.cz nebo volejte na tel. č. 222 210 648